woensdag, maart 08, 2006

Uit de krant van dinsdag 7/2/2006

Uit de krant van dinsdag
"Een op de acht werknemers onzeker over jobbehoud
Twaalf procent van de werknemers voelde zich het voorbije jaar onzeker over zijn baan. In totaal vreest zelfs bijna een kwart van de werkende bevolking wel eens voor jobverlies. "In tegenstelling tot wat veel bedrijfsleiders denken, zorgt die angst niet voor harder werkend personeel. Integendeel, iemand die niet zeker is over zijn baan voelt zich even rot als een werkloze en begint er de kantjes af te lopen." Dat zegt professor in arbeidspsychologie Hans De Witte van de KU Leuven, die jarenlang onderzoek voerde naar het fenomeen jobonzekerheid.
De stijgende jobonzekerheid zorgt niet alleen voor neerslachtige en lusteloze werknemers, maar levert de vakbonden ook meer leden op en het Vlaams Belang meer stemmen, blijkt uit dat onderzoek. De bedrijven die de onzekerheid op de werkvloer aanwakkeren, merken een stijging van het ziekteverzuim en een daling van het aantal overuren. "Niemand wil nog een tandje bijsteken voor een bedrijf dat ieder moment de hakbijl kan laten vallen", zegt professor De Witte."
Bron: DE MORGEN 7-3-2006
"Vier op de tien Nederlanders hebben nu minder te besteden"
Bron: De Volkskrant 7-3-2006
Stel jij je ook vragen bij dergelijke krantenberichten?
Steeds meer Nederlanders en Belgen zijn op zoek naar meer zekerheid. De overheid is niet langer in staat de hoge normen van sociale zekerheid te handhaven. Zij zien zich meer en meer verplicht onpopulaire maatregelen te nemen. Zie maar de zorgverzekering in Nederland en de afbouw van het terugbetalingstelsel in België. De roep om langer te werken om de pensioenen te kunnen blijven financieren. Voorbeelden zijn er genoeg te vinden. Om dan niet te spreken van een slechts matige tot zeer lage groei van de economie.
Dit zijn tekenen die op termijn tot meer en meer misnoegdheid zullen leiden.
De Nederlander en Belg zal morgen meer dan ook aangewezen zijn op eigen initiatief om zijn persoonlijke zekerheid te bewaren. Bij onderzoeken naar het surfgedrag van de gemiddelde internetgebruiker merken we steeds meer surfers die op zoek zijn naar extra inkomen en zekerheden voor de toekomst.
Is het internet het alternatief voor onze toekomst?
Het internet is een snel groeiend medium, dat voor heel veel mensen de gelegenheid biedt de eigen toekomst te verbeteren. Iedereen die over een computer beschikt en aansluiting heeft op het internet kan zijn eigen situatie en zekerheden voor de toekomst verzekeren. Nee niet door een verzekering te nemen bij de één of andere verzekeringsmaatschappij, maar wel door de vele mogelijkheden die het internet biedt, te gebruiken om een eigen internet based bedrijf op te starten. Werken van thuis uit wordt één van de belangrijkste zo niet de belangrijkste industrie van de toekomst.
Wil jij hier meer over weten?
Bezoek dan onze website en schrijf je in op onze nieuwsbrief.